Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τεχεράνη, θα συζητήσει με την ιρανική πλευρά το ενδεχόμενο αυτό αναφέρει η εφημερίδα «Κομερσάντ». Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 ή στις 16 Αυγούστου, αλλά δεν έχει, μέχρι στιγμής, επίσημα επιβεβαιωθεί.
Η πώληση στο Ιράν των S-300VM «Antey-2500» δεν παραβιάζει, από τυπικής πλευράς, το διάταγμα του Ντμίτρι Μεντβέντεφ (Προέδρου, την εποχή εκείνη, της Ρωσικής Ομοσπονδίας) του Σεπτεμβρίου 2010 περί απαγόρευσης προμήθειας αυτών των συστημάτων αεράμυνας στην Τεχεράνη.
Η τότε ακύρωση της σύμβασης που αφορούσε τα S-300 δεν είχε άμεση σύνδεση με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας περί κλιμάκωσης των κυρώσεων κατά του Ιράν, τον Ιούνιο του 2010 – διευκρινίζει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βλαντίμιρ Εβσέγιεφ. Οι S-300 είναι ένα καθαρά αμυντικό όπλο και για το συγκεκριμένο δεν γίνεται λόγος στο ψήφισμα υπ. αριθμ. 1929. Η Ρωσία δεν ήθελε τότε να κλιμακωθεί η -ήδη εκρηκτική – κατάσταση γύρω από το Ιράν και, στην ουσία, διεύρυνε την ισχύ του ψηφίσματος του ΟΗΕ. Αντιδρώντας, η Τεχεράνη έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της Ρωσίας, ύψους 4 δις δολαρίων.
Nα σημειωθεί ότι τα S-300VM είναι καταλληλότερα για αποστολές στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας και όχι της αντιαεροπορικής. Από την άποψη αυτή, πλεονεκτούν έναντι των S-300, ιδιαίτερα στην αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων
Τα αντιπυραυλικά συστήματα δεν θα αποτελέσουν το μοναδικό θέμα των επικείμενων διαπραγματεύσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τεχεράνη. Στη Μόσχα θα ήθελαν πολύ να μάθουν αν ο νέος πρόεδρος Χασάν Ρουχανί προτίθεται να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Πούτιν είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα επισκεφθεί την Τεχεράνη μετά την 3η Αυγούστου, οπότε ο Ρουχανί θα αναλάβει τα καθήκοντά του. Εάν στην επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη προσδοθεί η επισημότητα μιας κρατικής επίσκεψης, αυτό θα αποτελέσει πραγματικά ιστορικό γεγονός, το πρώτο του είδους του από το 1943,αναφέρει η Φωνή της Ρωσίας.